- Štítky blogu
- příprava kávy
- káva
- cappuccino
- espresso
- zrnková káva
- ledová káva
- mikropěna
- latte art
- čerstvá káva
- flat white
- arabica
- našlehání mléka pro cappuccino
- alternativní příprava
- historie kávy
- šlehání mléka
- pákový kávovar
- skladování kávy
- caffé latte
- decaf
- swiss water process
- čerstvě pražená
- zrnková bezkofeinová káva
- macchioato
- dóza na kávu
- caffe latte
- sáček na kávu
- jednocestný ventil
- ristretto
- lungo
- uchování kávy
- doppio
- americano
- sport
- čištění kávovaru
- ruční výroba čokolády
- historie
- pěstování
- zajímavosti
- italská káva
- barista
- rozhovor
- alkohol
- míchaný
- drink
- martini
- karol stýblo
- kakaové boby
- údržba kávovaru
- bean to bar
Bezkofeinová káva
Velká část konzumentů kávy očekává, že nápoj kromě široké škály vůní a chutí nabídne i povzbuzující a energizující účinek. Za touto vlastností kávy stojí látka jménem kofein. Je však určité procento lidí, kteří kofein ze zdravotních důvodů nemohou nebo ho jednoduše nechtějí. Přesto však milují chuť kvalitní čerstvě upražené kávy. Pro tyto je určena bezkofeinová káva.
Zakladatelem procesu odstranění kofeinu z kávy je němec Ludwig Roselius, který počátkem 20. století využil skutečnosti, že většina látek, které se uvolňují do kávy – nápoje, vzniká až při pražení kávových zrn. Pokud se tedy kofein odstraní ze zelených kávových zrn, tak lze decofeinizovaná zrna upražit a následně z nich připravit bezkofeinovou kávu, aniž by to mělo zásadní vliv na chuť nápoje. Rozšíření bezkofeinové kávy v Německu šlo ruku v ruce s nástupem nacismu v této zemi. V 30. letech byla bezkofeinová káva nacisty velmi vyhledávaná, protože podporovala ideu, že Árijci jsou nadlidé, kteří nepotřebují žádné stimulanty. Kdo chtěl v Německu v této době splňovat bonton, tak si v restauraci objednal bezkofeinovou kávu.
Od dob nacistického Německa uběhla již dlouhá doba, ale bezkofeinová káva zůstala a proces decofeinizace se zdokonalil. Aktuálně se nejvíce využívají dvě metody odstranění kofeinu z kávových zrn.
1. Evropský proces
Tento proces odstranění kofeinu je nejrozšířenější. Kávová zrna jsou zbavována kofeinu pomocí chemického procesu. Káva je nejdříve máčena ve vodě a poté je promývána v organickém rozpouštědle, které na sebe naváže kofein. Poté se káva opět promývá vodou a suší se. Káva zůstává aromatická a chuťově plná. V chuti lze však cítit i zbytky rozpouštědla. Metodou se odstraní přibližně 97% kofeinu.
2. Švýcarský vodní proces
Swiss water process je způsob, kdy se nevyužívá žádných organických rozpouštědel, ale osmózy a rozpustnosti látek, která obsahují kávová zrna. Nejdříve se zelená kávová zrna máčí v horké vodě, která zachytí kofein. Spolu s ním jsou však zachyceny i další látky a aromatické oleje, které kávová zrna obsahují. Vznikne tak kávový extrakt. Uhlíkovými filtry se z tohoto extraktu odstraní kofein. Použitá kávová zrna, která jsou chuťově prázdná se vyhodí. Do kávového extraktu se umístí nová dávka zelených kávových zrn. Protože extrakt je již nasycen kávovými látkami a oleji, tak ze zrn absorbuje již většinou jen kofein, který se opět odstraní na uhlíkových filtrech. Tímto způsobem se z kávy odstraní až 99,9 % kofeinu. Švýcarský vodní proces je vhodný spíše pro odrůdu arabica. Nevýhodou je, že u výsledné kávy dochází k poklesu chutí a aroma. Z tohoto důvodu se zrna suší ve speciálních nádržích, aby co nejvíce vonných látek zůstalo v zrnu a na jeho povrchu.