S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.

 

 

For Help - Autismus

 

 

Podporujeme For Help – Autismus. 

 

O pár kaček levnější

cena 124,00 Kč
skladem
cena 779,00 Kč
skladem

»
Druhy kávovníku

Kávovník (Coffea) je rod dvouděložných rostlin, z čeledi mořenovité. Zahrnuje asi 100 druhů stromů a keřů pocházejících z Afriky, Madagaskaru a Maskarenských ostrovů. Kávovníky jsou keře a nevysoké stromy, na kterých rostou  plody červené, žluté, oranžové, modré nebo černé. Jde o dužnaté peckovice, které obsahují obvykle 2 pecičky. Každá z nich obsahuje jediné semeno s podélným žlábkem na vnitřní straně. Plody v závislosti na odrůdě a poloze plantáže, dozrávají průběžně 6 až 9 měsíců po odkvětu. Kávovník je keřem subtropického a tropického podnebného pásma. Je pěstován v Asii, Jižní a Střední Americe, v Africe, Arabském poloostrově a Indonésii, a to hlavně v hornatých krajinách. Podmínkou je pro něj teplé a vlhké podnebí, se stálými teplotami mezi 18-25 °C. Keříky kávovníku se předpěstují v bavlněných obalech a po dosažení výšky přibližně 30 až 50 cm jsou vysazovány na plantážích, především na slabě kyselých, hlinitých píscích. První úrodu dává po dvou nebo třech letech růstu. Průměrná úroda je 550 kg/ha. Káva je druhou nejvýznamnější komoditou na světě.

Z hlediska pěstování kávy jsou významné druhy: kávovník arabský (arabica) se svými odrůdami a kávovník statný (robusta).

Kávovník arabský

(Coffea arabica) pochází ze severovýchodní Afriky. Je to stále zelený keř, až strom, dorůstající výšky 5 až 8 metrů. V současnosti se ale pěstují zakrslejší odrůdy, které dorůstají výšky 3 metrů. Plod je oválný, téměř kulovitý, 11 až 16 mm dlouhý a 9 až 14 mm široký. Obsahuje 1 až 1,5 % kofeinu.  Plodit začíná tři roky po vysazení a pokud má příhodné klimatické a půdní podmínky, úrodu poté poskytuje až 30 let. Jednotlivé odrůdy jsou pěstovány v různých oblastech, na základě vhodných pěstitelských a historických podmínek. Na celkové světové produkci se podílí až 70%.

Kávovník robusta

(Coffea robusta - canephora) pochází z tropických deštných lesů povodí řeky Kongo. Je to stále zelený druh z čeledi mořenovité (Rubiace), dorůstající 6 - 12 metrů výšky.  Plodem je asi 1,5 cm velká peckovice obsahující 2 semena o obsahu kofeinu 1,5 - 3,3 %. První plody rodí po 2 letech od vysazení. Pro ideální pěstování tento kávovník potřebuje teplotu 24 - 29 °C. Jinak je mnohem méně náročnější na pěstování než kávovník arabica. Kávové třešinky robusty zrají také mnohem rychleji než arabica. Může za to nižší nadmořská výška. Všeobecně je známo, že tento kávovník poskytuje méně kvalitní kávu než kávovník arabica. Jestli nakupujete kávu v supermarketu, tak kupujete s velkou pravděpodobností právě tento druh kávy, který je levnější a také méně kvalitní.