S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.

 

 

For Help - Autismus

 

 

Podporujeme For Help – Autismus. 

 

O pár kaček levnější

cena 124,00 Kč
skladem
cena 779,00 Kč
skladem

»
Pražení kávy

Velmi významným a náročným krokem je proces pražení kávy. Při tomto lze kvalitu kávy zcela znehodnotit, nebo ji naopak využít a dodat kávě exkluzivní vůni a chuť. Postup pražení je velmi složitý a opravdu zkušení pražiči získávají svůj um a znalosti po mnoho let. Pražiči musí být velmi citliví a schopni vnímat kávu všemi svými smysly.

Pražení se provádí v pražících strojích, jejichž hlavní částí je buben, který se při pražení otáčí dokola, čímž je zajištěno rovnoměrné pražení všech kávových zrn. Uvnitř bubnu je teplota od 160 do 220 °C. Ta působí na kávová zrna, ve kterých dochází k chemické reakci. Škroby se přeměňují na cukry a dále se odbourávají různé druhy kyselin. Bílkoviny se přetvářejí na peptidy, které se vylučují ve formě oleje.  Z kávových zrn se odpařuje vlhkost a oxid uhličitý. V průběhu pražení je nejdůležitější teplota a doba, po kterou jsou zrna pražena. Při pražení lze postupné tmavnutí zrn kontrolovat skleněným okénkem a rovněž odebíráním vzorků pražené kávy za pomocí trieru. Po upražení jsou zrna za pomocí vzduchu rychle ochlazena, aby nedošlo ke ztrátě aromatických olejů. Při upražení ztrácí káva 15 až 20% hmotnosti, ale naopak zvyšuje svůj objem. Pražení kávy trvá přibližně 20 minut. Káva bývá pražena na různé stupně.

Základní druhy pražení uvádíme zde:

Světlé

Káva je suchá, s bledou až skořicovou barvou. Typické je lehké tělo a nízká kyselost. Toto pražení neumožní rozvinout všechny chutě kávy.

Středně světlé

Káva je světle hnědá a stále zůstává suchá. Lehce výrazné tělo a jasná kyselost.

Střední

Káva je středně hnědá a má stále sušší povrch. Tělo je výrazné a rovněž je zde silná kyselost.

Středně tmavé

Káva je sytě hnědá a na povrchu se vyskytují mastné skvrnky. Tělo je intenzivnější a kyselost je již nižší.

Tmavé

Káva je tmavě hnědá a na povrchu jsou výrazné mastné skvrny, nebo je zrno mastné po celém povrchu. Při tomto pražení jsou potlačeny jemné chuťové rozdíly a tělo kávy se stává zcela dominantní.

Velmi tmavé

Káva je na povrchu zcela černá a pokrytá olejem. Všechny chutě jsou téměř potlačeny.Tento stupeň pražení se nepoužívá, neboť dojde ke znehodnocení kávy.

Po upražení je nutné kávu nechat 3 až 5 dní odpočinout. V této době káva intenzivně pracuje a uvolňují se z ní aromatické látky. Ideální doba ke konzumaci kávy po upražení je dva až šest týdnů.