S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.

 

 

For Help - Autismus

 

 

Podporujeme For Help – Autismus. 

 

O pár kaček levnější

cena 124,00 Kč
skladem
cena 779,00 Kč
skladem

»
Zpracování kávovníku

Pro dobrou kvalitu kávy je velmi důležitý sběr plodů kávovníku a jejich další zpracování. Plody se musí sbírat v ten správný okamžik zrání. Různé odrůdy kávovníku mají při dozrání rozličné barvy plodů (červenou, fialovou, nebo např. žlutooranžovou).

Sběr kávy

Ruční sběr

Jde o nejstarší, nejkvalitnější a nejvíce hodnocený sběr. Sběrači otrhávají každý plod samostatně a samozřejmě jsou dost zkušení aby odhadli, který plod je vhodně uzrálý a je vhodný ke sklizni. Tento způsob sklizně zaručuje při splnění dalších podmínek výbornou kvalitu kávy. Sběr je však velmi náročný a zvyšuje výslednou cenu kávy.

Často je používán i další druh ruční sklizně, který však není tak šetrný k plodům a neumožňuje tak dokonalou selekci dobře uzrálých plodů. Jde o tzv. stripping, při kterém sběrač odtrhne dlaní všechny plody z větve kávovníku zároveň.

Strojový sběr

Na plantážích, které jsou v rovinatém terénu, používají pěstitelé často strojový sběr plodů kávovníku. Kombajn pro sběr jezdí přes celé větve kávovníku a sbírá všechny plody a též části větví a listů. Při tomto sběru tak dochází k poškození rostlin a kvalita kávy není tak dobrá, neboť dochází ke sběru i nezralých plodů. Výhodou je jen velká rychlost sběru, a tím menší ekonomické nároky.

Zpracování kávy

Od nasbíraných plodů kávovníku se musí následně oddělit dužina a slupka, aby zůstala pouze samostatná kávová zrna. K tomuto se používají dva základní druhy zpracování, přičemž každý ovlivňuje  výslednou chuť a kvalitu kávy.

Suché zpracování

Tento postup je nejstarší, ale v současnosti se používá spíše u méně kvalitních káv. Sesbírané plody se rozprostřou v tenké vrstvě na rozsáhlé betonové plochy a zde se nechávají uschnout. Sušení probíhá po dobu několika týdnů. Pěstitelé plody pravidelně prohrabávají, aby nedošlo ke zplesnivění. Na noc a v případě že prší, se plody zakryjí plachtami. Až dužina a slupka zcela vyschne, tak se oloupe.  Je velmi důležité, aby nedošlo ke zplesnivění ani malého množství plodů, neboť by došlo ke znehodnocení velkého množství kávových zrn.

Mokré zpracování

Jde o zpracování, které se používá u kvalitních káv.  Tento způsob je podstatně náročnější a dražší, neboť se do ceny promítá množství spotřebované vody. Sklizené plody se umístí do velkých nádob s vodou, kde dojde k jejich vytřídění. Kvalitní a těžké plody klesnou ke dnu a odpad a nekvalitní plody zůstanou na hladině a jsou odstraněny. Poté je z kvalitních plodů odstraněna slupka a část dužiny. K tomuto musí dojít v několika desítkách hodin po sklizni. Dále zůstanou zrna se zbytkem dužiny namočená ve vodě až 36 hodin. Při tomto dochází k odstranění zbylé dužiny. Následně se zrna rozprostřou na betonové plochy, kde dojde k jejich usušení.