Každý milovník kávy ví, že pokud chce pít opravdu výbornou kávu, je nutné ji umlet chvíli před přípravou. K tomu však potřebujeme mlýnek. Chceme Vám dát několik typů, jak takový mlýnek na kávu vybrat.
1. Ruční nebo elektrický mlýnek na kávu ?
Pokud denně připravujeme jednu nebo dvě kávy, tak nás ruční mletí kávy nebude zatěžovat. Pro mnohé je to rituál, který před přípravou kávy těší a bez kterého by jim káva nechutnala. Pokud však denně připravujete kávu pro více osob, doporučíme, aby jste se poohlédli po kvalitním elektrickém mlýnku na kávu.
2. Elektrické mlýnky
kávomlýnky tříštivé ( nožové )
Tříštivé mlýnky na kávu jsou v nabídce jako jednoúčelové zařízení, nebo také jako nástavce na kuchyňské roboty. Jak už je z názvu patrné, káva je zde tříštěna pomocí nožů. Nevýhodou je, že výsledná hrubost kávy je velmi nerovnoměrná a nedá se kvalitně regulovat. Pokud použijete tento mlýnek pro přípravu espressa, budete mít zcela jistě problémy s přípravou, neboť část kávy bude velmi jemná a bude zanášet filtr. Navíc se při tříštění za vysokých otáček kávová zrna zahřívají a káva se znehodnocuje ( hořkne ). Zakoupení tříštivého mlýnku rozhodně nedoporučujeme.
Kávomlýnky s mlecími kameny
Kvalitní mlýnky na kávu ( elektrické i ruční ) melou kávu pomocí mlecích kamenů. Tyto kameny mezi sebou kávová zrna drtí na rovnoměrnou velikost. Další výhodou je, že se uvolňuje více olejů, které káva obsahuje. Výsledný nápoj má pak více chutí a aroma. Mlýnek může být osazen mlecími kameny plochými nebo kónickými. U plochých mlecích kamenů vzniká více tepla a je zde větší riziko poškození kávy teplotou. Doporučují se tedy mlecí kameny kónické. Dalším hlediskem při rozhodování je materiál, ze kterého jsou kameny vyrobeny. Mohou být ocelové nebo keramické. Výhodnější jsou keramické mlecí kameny, neboť u těchto při mletí vzniká méně tepla a nemohou zkreslovat chuť kávy. Samozřejmostí je, že dobrý mlýnek na kávu musí mít nastavitelnou hrubost mletí pro různé druhy přípravy kávy.
3. Ruční mlýnky na kávu
Ruční mlýnky na kávu melou pomocí mlecích kamenů. Platí u nich stejné vlastnosti jako u elektrických mlýnků s mlecími kameny. Čemu budeme však zcela jistě věnovat vyšší pozornost je tvar mlýnku. Pokud chceme mlýnek opravdu jen pro občasné užití a hlavně bude sloužit jako dekorace, tak pro nás bude prioritou design mlýnku. Pokud však potřebujeme mlýnek pro každodenní užití, věnujme velkou pozornost tvarům mlýnku ( ergonomii ) a jeho praktickým vlastnostem. Osobně jsem příznivcem mlýnků, které lze dobře uchopit do jedné ruky a druhou rukou můžeme otáčet kličkou. Nemám ráda pokud musím držet mlýnek položený na stole a druhou rukou mlet.
Rovněž je dobré ověřit velikost zásobníku na mletou kávu, tak aby nám vyhovovala. Pokud je zásobník jen na jednu kávu, takový mlýnek bych si nevybrala.
Před koupí si zkontrolujte a nechejte vysvětlit nastavování hrubosti mletí. Na mlýncích se používají nastavovací šrouby nebo přítlačné matky.
Rozhodně se vyhněte velmi levným mlýnkům vyrobeným většinou v Číně. Mohou být i zdraví nebezpečné. Setkala jsem se s mlýnkem, ze kterého se uvolňovali kovové špony do namleté kávy!
Několik rad k mlýnkům na kávu :
V mlýnku na kávu melte jen kávu. Nepoužívejte ho na koření nebo ořechy. Těžko by jste z něj potom jejich aroma popř. žluklou mastnotu odstraňovali.
Mějte mlýnek nastaven vždy na správnou hrubost mletí.
Mlýnek občas vyčistěte. Pokud mechanismus nelze rozdělat, použijte speciální granule, popř. tablety pro čištění mlýnku. Pokud je nemáte k dispozici, použijte tvrdý kartáček s dlouhými stětinami. Ideální na čistění jsou mlýnky s keramickými kameny, které lze vyjmout a umýt ve vodě. Např. Hario Skerton.
Vybírejte mlýnky od tradičních výrobců s dlouholetou praxí. V našem sortimentu najdete českou značku LODOS a japonského výrobce HARIO.
DOPORUČUJEME japonský mlýnek Hario Skerton