- Štítky blogu
- příprava kávy
- káva
- cappuccino
- espresso
- zrnková káva
- ledová káva
- mikropěna
- latte art
- čerstvá káva
- flat white
- arabica
- našlehání mléka pro cappuccino
- alternativní příprava
- historie kávy
- šlehání mléka
- pákový kávovar
- skladování kávy
- caffé latte
- decaf
- swiss water process
- čerstvě pražená
- zrnková bezkofeinová káva
- macchioato
- dóza na kávu
- caffe latte
- sáček na kávu
- jednocestný ventil
- ristretto
- lungo
- uchování kávy
- doppio
- americano
- sport
- čištění kávovaru
- ruční výroba čokolády
- historie
- pěstování
- zajímavosti
- italská káva
- barista
- rozhovor
- alkohol
- míchaný
- drink
- martini
- karol stýblo
- kakaové boby
- údržba kávovaru
- bean to bar
- Úvod
- BLOG
- kávové nápoje
- Cold brew - ledová káva pro osvěžení
Cold brew - ledová káva pro osvěžení
Chcete se v letních rozpálených teplotách osvěžit chladnou kávou? Máme pro vás ideální řešení jménem cold brew. Tento kávový nápoj se připravuje macerací ve studené vodě a s horkou vodou se vůbec nepotká. Příprava není složitá a zvládne ji naprosto každý. Výsledná chuť je oproti běžné kávě méně hořká. Naopak zde více vystupuje sladkost a ovocitost a jednotlivé specifické chutě kávy. Takto připravená káva vás osvěží a "napruží" zároveň, neboť dlouhou macerací se uvolňuje více kofeinu. Ideální je pro řidiče, kterým pomůže přežít horké dny za volantem a povzbuzuje jejich pozornost. Je absolutně nekalorická a je skvělou alternativou za energy drinky.
Příprava cold brew
K přípravě cold brew potřebujeme:
- 100 g čerstvě pražené kávy
- 1 litr chladné vody
- dripper
- filtrační papíry
- sklenici nebo konvici na vodu s víkem
- lednici
- 12 až 24 hodin času
Postup přípravy cold brew
- Kávu hrubě pomeleme, obdobně jako pro french press.
- Namletou kávu nasypeme do konvice a zalijeme chladnou vodou. Chladná voda se doporučuje předem přefiltrovat přes filtrační papír.
- Směs promícháme a uložíme do lednice vychlazené na 5 stupňu.
- Vyčkáme 12 až 24 hodin. My máme dobrou zkušenost s dobou 16 hodin.
- Po ukončení macerace přefiltrujeme cold brew přes dripper s filtračním papírem do připravené konvice. Pro krásnou čirost nápoje je vhodné filtrovat dvakrát.
- Pokud je pro vás cold brew příliš silné, tak můžete nápoj naředit vychlazenou vodou. Může se rovněž přidat led, ale není to nezbytně nutné.
Cold brew můžeme v lednici uchovávat i několik dní. Na přípravu cold brew doporučujeme kávy s aciditou.