- Úvod
- Vinařství Petratur
Vinařství Petratur
Rodinná tradice vinařství Petratur sahá do 18. století. Vinařství zakládal Antonín Petratur v roce 1934 a vinný sklep byl postaven v roce 1948. V polovině 90. let převzal vinařství po otci Zdeněk Petratur a následně pak jeho syn Tomáš.
Vinice se nachází ve viniční trati Roháče v Blatnici pod Svatým Antonínkem. Kladný vliv na kvalitu mají především teplé větry – föhny, které vanou přes hřebeny Bílých Karpat. Díky jihozápadní expozici svahu a vysoké sumě aktivních teplot, dosahují hrozny vysoké cukernatosti i v této severněji položené vinařské oblasti. Podloží je tvořeno silnými vrstvami flyše. Jílovitěhlinitá půda je vododržná, má vysoký obsah minerálních látek a poskytuje tak dostatek živin v nejsušších obdobích.
VÝROBA
V souladu s přírodou jsou při pěstování révy využívána šetrná agrotechnická opatření. Výroba vína vychází z tradičních postupů a metod. Využívána je především fermentace přírodními kvasinkami a vychází se z tradičních postupů a metod. Využívá se přírodní kvašení vín a macerace za studena. Zásadně nejsou používány enzymatické přípravky a čisté kultury kvasinek. Kvasinky jsou již na slupkách hroznů ve vinici a jsou specifické pro danou polohu a odrůdu hroznů. Vína zrají v dřevěných sudech a nerezových nádobách. Důraz je kladen na osobitý charakter a tradici vín z Roháče.