Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

V tuto chvíli výhodněji

cena 599,00 Kč (23,96 EUR)
skladem
cena 115,00 Kč (4,60 EUR)
skladem

20. 02. 2018 | příprava KÁVY

Espresso

 

 

Jak připravit dobré espresso?

 

 

Chtěli by jste si doma vychutnávat skvělé espresso? Nevíte jak na to? Dáme vám několik rad, které vám k tomu pomohou. Základem je samozřejmě kvalitní kávomlýnek a kvalitní pákový kávovar. Jen musím poznamenat, že slovo kvalitní, neznamená nejdražší. K tomu přidáte trochu své trpělivosti a učení stylem: "pokus – omyl" a brzy budete mít skvělé espresso na svém stole. 

 


 

Základem dokonalého espressa je správné pomletí kávy. Kvalitní mlýnek je stejně důležitý jako kávovar. Samozřejmostí je mlýnek s mlecími kameny a jemným nastavením hrubosti mletí. Hrubost mletí kávy musíte nastavit tak, aby pomletá káva byla umleta jemně, ale nesmí být prášková. Měla by mít zrnitost přibližně hrubé mouky. V případě, že kávu umelete hruběji, bude espresso podextrahované – slabé. Pokud umelete moc jemně, bude káva příliš hořká. Množství pomleté kávy pro 1 espresso je 7 až 8 gramů. Pomletou kávu nasypeme do čisté a suché páky kávovaru. Sklepneme a silou utlačíme pomocí tamperu. Často se uvádí, že síla utlačení musí být 20 kg. Toto je však zavádějící. I pokud kávu upěchujete jinou silou, tak můžete získát dobré espresso. Důležité je, aby káva v páce byla upěchována rovnoměrně. Po prvním upěchování je dobré s pákou klepnout a znovu upěchovat. Nakonec očistíme okraje páky od zbytků kávy.

 



Před vložením páky do kávovaru je vhodné vypustit z kávovaru trochu horké vody. Páku s kávou dáme do kávovaru, který musí splňovat několik základních parametrů. Musí být schopen vyvinout tlak 9 barů a pracovat s teplotou vody 88 až 90°C. Pod páku vložte předehřátý hrníček a spusťte kávovar. Zpočátku bude káva jen kapat. Za několik okamžiků začne téct. Vyčkáme až budeme mít 25 až 30 ml kávy. Abyste měli to správné množství připravené kávy "v oku", nejdříve si zkuste v hrníčku 25 ml vody odměřit. Ideální je však použít baristickou váhu a množství připraveného espressa zvážit. Baristická váha je navíc vybavena stopkami, které vám změří dobu extrakce. Pokud máte dobrý kávovar a káva je pomleta na správnou hrubost, doba extrakce tohoto množství kávy je 20 až 25 vteřin. V případě, že káva nateče rychleji, zkuste seřídit mlýnek na jemnější mletí. Pokud teče naopak pomalu, nebo jen kape, tak nastavte hrubší mletí. Nastavení mlýnku věnujte pozornost i pokud používte automatický kávovar. Mlýnek v kávovaru je potřeba seřídit minimálně při výměně nebo doplnění kávy.  Odměnou za pečlivost a váš um, bude dokonalé expresso s hustou cremou. Crema je pěna, která vzniká při mísení aromatických olejů se vzduchem a horkou vodou. Velikost cremy je závislá na správné přípravě espressa, druhu kávy a kvalitě kávy. Není pravda, že pouze kvalitní káva udělá bohatou cremu. Např. Robusta (méně kvalitní odrůda kávy) dělá bohatší cremu i když je dlouho upražená. Oproti tomu u arabici se tvorba cremy snižuje s jejím stářím. Vše je ještě závislé na jednotlivých druzích kávy.

 

Na co si dát pozor u espressa?

 

Používejte kvalitní čerstvě praženou kávu. Pro espresso se příliš nehodí světle pražená káva. Je vhodné spíše střední nebo tmavší pražení.

 

Udržujte mlýnek na kávu i kávovar čistý. Nečištěný mlýnek a kávovar dodá vaší kávě žluklou a hořkou pachuť. K dostání jsou prostředky určené pro mlýnky i kávovary. Doporučujeme např. americký Urnex.


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ