- Štítky blogu
- příprava kávy
- káva
- cappuccino
- espresso
- zrnková káva
- ledová káva
- mikropěna
- latte art
- čerstvá káva
- flat white
- arabica
- našlehání mléka pro cappuccino
- alternativní příprava
- historie kávy
- šlehání mléka
- pákový kávovar
- skladování kávy
- caffé latte
- decaf
- swiss water process
- čerstvě pražená
- zrnková bezkofeinová káva
- macchioato
- dóza na kávu
- caffe latte
- sáček na kávu
- jednocestný ventil
- ristretto
- lungo
- uchování kávy
- doppio
- americano
- sport
- čištění kávovaru
- ruční výroba čokolády
- historie
- pěstování
- zajímavosti
- italská káva
- barista
- rozhovor
- alkohol
- míchaný
- drink
- martini
- karol stýblo
- kakaové boby
- údržba kávovaru
- bean to bar
- Úvod
- BLOG
- kávové nápoje
- Espresso
Espresso
Jak připravit dobré espresso?
Chtěli by jste si doma vychutnávat skvělé espresso? Nevíte jak na to? Dáme vám několik rad, které vám k tomu pomohou. Základem je samozřejmě kvalitní kávomlýnek a kvalitní pákový kávovar. Jen musím poznamenat, že slovo kvalitní, neznamená nejdražší. K tomu přidáte trochu své trpělivosti a učení stylem: "pokus – omyl" a brzy budete mít skvělé espresso na svém stole.
Základem dokonalého espressa je správné pomletí kávy. Kvalitní mlýnek je stejně důležitý jako kávovar. Samozřejmostí je mlýnek s mlecími kameny a jemným nastavením hrubosti mletí. Hrubost mletí kávy musíte nastavit tak, aby pomletá káva byla umleta jemně, ale nesmí být prášková. Měla by mít zrnitost přibližně hrubé mouky. V případě, že kávu umelete hruběji, bude espresso podextrahované – slabé. Pokud umelete moc jemně, bude káva příliš hořká. Množství pomleté kávy pro 1 espresso je 7 až 8 gramů. Pomletou kávu nasypeme do čisté a suché páky kávovaru. Sklepneme a silou utlačíme pomocí tamperu. Často se uvádí, že síla utlačení musí být 20 kg. Toto je však zavádějící. I pokud kávu upěchujete jinou silou, tak můžete získát dobré espresso. Důležité je, aby káva v páce byla upěchována rovnoměrně. Po prvním upěchování je dobré s pákou klepnout a znovu upěchovat. Nakonec očistíme okraje páky od zbytků kávy.
Před vložením páky do kávovaru je vhodné vypustit z kávovaru trochu horké vody. Páku s kávou dáme do kávovaru, který musí splňovat několik základních parametrů. Musí být schopen vyvinout tlak 9 barů a pracovat s teplotou vody 88 až 90°C. Pod páku vložte předehřátý hrníček a spusťte kávovar. Za několik okamžiků začne káva téct. Vyčkáme až budeme mít 25 až 30 ml kávy. Abyste měli to správné množství připravené kávy "v oku", nejdříve si zkuste v hrníčku 25 ml vody odměřit. Ideální je však použít baristickou váhu a množství připraveného espressa zvážit. Baristická váha je navíc vybavena stopkami, které vám změří dobu extrakce. Pokud máte dobrý kávovar a káva je pomleta na správnou hrubost, doba extrakce tohoto množství kávy je 20 až 30 vteřin. V případě, že káva nateče rychleji, zkuste seřídit mlýnek na jemnější mletí. Pokud teče naopak pomalu, nebo jen kape, tak nastavte hrubší mletí. Nastavení mlýnku věnujte pozornost i pokud používte automatický kávovar. Mlýnek v kávovaru je potřeba seřídit minimálně při výměně nebo doplnění kávy. Odměnou za pečlivost a váš um, bude dokonalé expresso s krásnou cremou. Crema je pěna, která vzniká při mísení aromatických olejů se vzduchem a horkou vodou. Velikost cremy je závislá na správné přípravě espressa, druhu kávy a kvalitě kávy. Není pravda, že pouze kvalitní káva udělá bohatou cremu. Např. Robusta (méně kvalitní odrůda kávy) dělá bohatší cremu, i když je dlouho upražená. Oproti tomu u arabici se tvorba cremy snižuje s jejím stářím. Vše je ještě závislé na jednotlivých druzích kávy.
Na co si dát pozor u espressa?
Používejte kvalitní čerstvě praženou kávu. Pro espresso se příliš nehodí světle pražená káva. Je vhodné spíše střední nebo tmavší pražení.
Udržujte mlýnek na kávu i kávovar čistý. Nečištěný mlýnek a kávovar dodá vaší kávě žluklou a hořkou pachuť. K dostání jsou prostředky určené pro mlýnky i kávovary. Doporučujeme např. americký Urnex.