- Štítky blogu
- příprava kávy
- káva
- cappuccino
- espresso
- zrnková káva
- ledová káva
- mikropěna
- latte art
- čerstvá káva
- flat white
- arabica
- našlehání mléka pro cappuccino
- alternativní příprava
- historie kávy
- šlehání mléka
- pákový kávovar
- skladování kávy
- caffé latte
- decaf
- swiss water process
- čerstvě pražená
- zrnková bezkofeinová káva
- macchioato
- dóza na kávu
- caffe latte
- sáček na kávu
- jednocestný ventil
- ristretto
- lungo
- uchování kávy
- doppio
- americano
- sport
- čištění kávovaru
- ruční výroba čokolády
- historie
- pěstování
- zajímavosti
- italská káva
- barista
- rozhovor
- alkohol
- míchaný
- drink
- martini
- karol stýblo
- kakaové boby
- údržba kávovaru
- bean to bar
- Úvod
- BLOG
- kávové nápoje
- Džezva - pravá turecká káva
Džezva - pravá turecká káva
Pravá turecká káva je jedním z nejstarších způsobů přípravy, a je nejvíce rozšířená v arabských zemích. Jde o krásný rituál a odměnou je malý šálek velmi silné kávy. Připravuje se v tradiční nádobě džezvě, což je konvička s kónusovitým tvarem a dlouhou rovnou ručkou. V zahraničí se můžete rovněž setkat s pojmenováním cezve nebo ibrik. Její horní část je rozšířená. Pravá džezva je vyrobena z tepané mědi a vnitřní část je pocínovaná. Dnes lze však koupit džezvy vyrobené i z jiných materiálů. Tradiční příprava probíhá na ohni nebo v horkém písku, který je rozpálený až na 180 st. celsia. V našich podmínkách nám však dobře poslouží i běžné kuchyňské sporáky. Často se tato káva dochucuje sirupy, čokoládou, chilli, pepřem, vanilkou nebo kardamonem. Turecká káva je silná a chuťově jedinečná. Připravuje se do malých šálků o objemu přibližně 50 ml.
Návod k přípravě turecké kávy
K přípravě čertvě upražené kávy v džezvě použijte velmi jemně namletou kávu, tzv. na pudr. Na 50 ml vody dávkujte 6g kávy (1 vrchovatá lžička).
Pokud chcete kávu osladit, nasypte příslušné množství cukru do džezvy a umístěte ji na zdroj tepla. Cukr zkaramelizujte, tzn. nechte ho na dně žezvy rozpustit a zbarvit do zlatova.
Přidejte studenou vodu do 2/3 obsahu džezvy a nasypte umletou kávu. Vše zamíchejte.
Kávu přiveďte ke vzkypění, kdy pěna vystoupí k hornímu okraji džezvy. V tento okamžik džezvu odstraňte ze zdroje tepla a počkejte až pěna klesne. Dejte džezvu zpět na zdroj tepla a kávu nechte opět vzkypět. Uvedený postup opakujte 3x.
Pokud chcete, můžete kávu dochutit kořením nebo můžete přidat mléko. Kávu opatrně nalijte do připravených šálků. Snažte se, aby lógr zůstal v džezve a do šálku jste ho nalili co nejméně.
- Při přípravě kávy v džezvě musíte být neustále přítomni. Jde o vteřiny a nepozornost může znamenat kávu na plotně. :-)
Džezvu si můžete vybrat zde: Džezvy