Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

V tuto chvíli výhodněji

cena 599,00 Kč (23,96 EUR)
skladem
cena 115,00 Kč (4,60 EUR)
skladem

11. 11. 2018 | příprava KÁVY

Džezva - pravá turecká káva

 

Džezva

 

Pravá turecká káva je jedním z nejstarších způsobů přípravy a je nejvíce rozšířená v arabských zemích. Nemá nic společného se zalévanou kávu, tzv. českým turkem, který všichni tak dobře známe. Připravuje se v tradiční nádobě džezvě, což je konvička s konusovitým tvarem a dlouhou rovnou ručkou. Její horní část je rozšířená. Pravá džezva je vyrobena z mědi a vnitřní část je pocínovaná. Dnes lze však koupit džezvy vyrobené i z jiných materiálů. Tradiční příprava probíhá na ohni nebo v horkém písku. V našich podmínkách nám však dobře poslouží i běžné kuchyňské sporáky. Často se tato káva dochucuje sirupy, čokoládou, chilli, pepřem, vanilkou nebo kardamomem. Turecká káva je silná a chuťově jedinečná.

 

Návod k přípravě turecké kávy

 

  1. K přípravě kávy v džezvě použijte velmi jemně namletou kávu, tzv. na pudr.

  2. Pokud chcete kávu osladit, nasypte příslušné množství cukru do džezvy a umístěte ji na sporák. Cukr zkaramelizujte.

  3. Přidejte teplou vodu do obsahu 2/3 obsahu džezvy a nasypte umletou kávu. Vše zamíchejte.

  4. Kávu přiveďte ke vzkypění, kdy pěna vystoupí k hornímu okraji džezvy. Džezvu odstraňte ze zdroje tepla a po chvíli pěnu sklepejte. Opět dejte džezvu na zdroj tepla.

  5. Vzkypění kávy popsané v bodu 4 opakujte dvakrát.

  6. Kávu dochuťte a opatrně nalijte do připraveného šálku. Snažte se, aby lógr zůstal v džezve a do šálku jste ho nalili co nejméně.

 

 

 

 


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ