- Štítky blogu
- příprava kávy
- káva
- cappuccino
- espresso
- zrnková káva
- ledová káva
- mikropěna
- latte art
- čerstvá káva
- flat white
- arabica
- našlehání mléka pro cappuccino
- alternativní příprava
- historie kávy
- šlehání mléka
- pákový kávovar
- skladování kávy
- caffé latte
- decaf
- swiss water process
- čerstvě pražená
- zrnková bezkofeinová káva
- macchioato
- dóza na kávu
- caffe latte
- sáček na kávu
- jednocestný ventil
- ristretto
- lungo
- uchování kávy
- doppio
- americano
- sport
- čištění kávovaru
- ruční výroba čokolády
- historie
- pěstování
- zajímavosti
- italská káva
- barista
- rozhovor
- alkohol
- míchaný
- drink
- martini
- karol stýblo
- kakaové boby
- údržba kávovaru
- bean to bar
- Úvod
- BLOG
- kávové nápoje
- Espresso Martini
07.10.2019
Espresso Martini

Jednoho sychravého dne v 90. letech minulého století, vstoupila do restaurace Brasserie Soho v Londýně žena a požádala barmana o drink. Přála si něco, co ji nakopne a opije. Za barmanským pultem byl v tu chvíli Dick Bradsell, který proslul svým originálním přístupem k míchání koktejlů. Hned vedle místa pro míchání koktejlů měl kávovar, a tak první co ho napadlo, bylo espresso a vodka, která byla v té době velmi populární. Vše doladil kávovým likérem Kahlúa a cukrovým sirupem. A na světě bylo Espresso Martini! S Martini má však tento nápoj společnou pouze sklenici, ve které se podává.
Tento drink uvádí ve svém seznamu i Mezinárodní barmanská asociace IBA.
Příprava dle IBA
K přípravě Espresso Martini potřebujeme kromě shakeru:
- 5 cl vodky (zvolte kvalitní vodku, alespoň Finlandia)
- 1 cl likéru Kahlúa
- cukrový sirup (dle chuti)
- 1 shot espressa (25 až 30ml)
- led
Do shakeru nejdříve vložíme dostatečné množství ledu, kterým shaker dostatečně nachladíme. Poté přidáme všechny ostatní ingredience a razantně protřepeme. Nápoj nalijeme do sklenice pro Martini, aby led zůstal v shakeru. Na jemnou pěnu na povrchu nápoje lechce umístíme několik kávových zrn, pro estetické podtržení nápoje.