- Štítky blogu
- příprava kávy
- káva
- cappuccino
- espresso
- zrnková káva
- ledová káva
- mikropěna
- latte art
- čerstvá káva
- flat white
- arabica
- našlehání mléka pro cappuccino
- alternativní příprava
- historie kávy
- šlehání mléka
- pákový kávovar
- skladování kávy
- caffé latte
- decaf
- swiss water process
- čerstvě pražená
- zrnková bezkofeinová káva
- macchioato
- dóza na kávu
- caffe latte
- sáček na kávu
- jednocestný ventil
- ristretto
- lungo
- uchování kávy
- doppio
- americano
- sport
- čištění kávovaru
- ruční výroba čokolády
- historie
- pěstování
- zajímavosti
- italská káva
- barista
- rozhovor
- alkohol
- míchaný
- drink
- martini
- karol stýblo
- kakaové boby
- údržba kávovaru
- bean to bar
Jak poznat kvalitní zrnkovou kávu?
Káva patří po staletí mezi nejoblíbenější nápoje. Zahřeje, povzbudí a pomůže vytvořit příjemnou atmosféru při přátelském posezení i obchodní schůzce. Pro mnoho z nás je nedílnou součástí každého dne. Je nám společníkem při práci i relaxaci.
Pokud chceme, aby námi připravená káva byla opravdu vynikající, je základem mít kvalitní zrnkovou kávu. Jak ji však vybrat a poznat?
Zvolte Arabicu
Existuje několik druhů kávovníku, ale pouze dva jsou důležité. Jmenují se Robusta a Arabica. Přibližně 25 % světové produkce připadá na kávovník druhu Robusta. Tento kávovník má podstatně nižší nároky na pěstování, než kávovník Arabica. Chuť Robusty je hutná a hořká, nemá příliš příjemné aromata. Tuto kávu u nás obvykle kupujeme v obchodech v různých směsích kávy.
Káva druhu Arabica zaujímá zbylých 75% světové produkce. Oproti Robustě je více náchylnější na škůdce a nemoci. Její pěstování je složitější. Z tohoto důvodu je cena výrazně vyšší než u Robusty. Odměnou je však káva, která má méně hořkou, jemnější a mnohem rozmanitější chuť. Můžeme v ní poznat ovoce, koření, květiny, čokoládu a tisíce dalších tónů. Záleží na odrůdě Arabicy, lokalitě pěstování, způsobu zpracování..
Blíže se k Arabice a Robustě vrátíme v jednom z dalších článků, které budou na tomto blogu.
Pokud chcete kvalitní kávu, zvolte 100% Arabicu, nebo směs která obsahuje alespoň 70% Arabicy.
Vyberte čerstvě praženou kávu
V době první republiky byla pražírna kávy v každém dobrém koloniálu a čerstvě pražená káva byla snadno dostupná. Toto se však nástupem komunismu radikálně změnilo a čerstvě pražená káva z Čech vymizela. Až v posledních letech se postupně začínají objevovat lokální pražírny kávy. Opět máme možnost poznat, jak skvěle chutná čerstvě upražená káva. Kávu je vhodné spotřebovat do 8 týdnů od upražení. Čerstvě praženou si můžete koupit v některé lokální pražírně kávy. Rovněž můžete nakoupit v našem eshopu www.kamikava.cz, kde vám čerstvě upraženou kávu s pečlivostí zabalíme a s radostí odešleme.
Kupujte čerstvě praženou kávu a spotřebujte ji nejdéle do 8 týdnů.
Sledujte jak vypadají kávová zrna
Kvalitní, čerstvě upražená kávová zrna jsou krásná a voňavá. První co vás zaujme je nádherná vůně, která je zcela odlišná od vůně kávy, která leží několik měsíců nebo let ve skladu. Všechna zrnka správně upražené kvalitní kávy mají stejnou barvu. Nevyskytují se ve velké míře výrazně světlá zrnka. Káva není přepražená, tj. výrazně tmavá a mastná. Zrnka jsou hezká, bez defektů, nemají tmavší skvrny a dírky. Samozřejmostí je, že se mezi zrnky nenachází žádné větvičky a kamínky, což u zrnkové kávy dodávané do řetězců není nic neobvyklého.
Zrnka kvalitní kávy jsou hezká a voňavá.
Káva jako Víno
Mnoho z nás miluje návštěvy vinných koštů, degustací a vinařských sklepů. Můžeme zde zkoumat rozdílnosti jednotlivých vín. V Sauvignonu hledáme, dle jeho stáří, chuť kopřiv, angreštu a černého rybízu. U Pálavy můžeme zase ocenit její výjimečné aroma, ve kterém cítíme muškátový oříšek. Vína jsou specifická dle způsobu zpracování, lokality pěstování, ročníku atd. Stejně tak je tomu i u kávy. V jednotlivých druzích můžeme zkoumat tisíce chutí a vůní. Navíc můžeme kávu připravovat mnoha způsoby a do přípravy vložit své srdce a um. V brazilských kávách můžeme hledat chuť čokolády a oříšků. Můžeme poznávat rozdíly mezi suchým a mokrým zpracováním plodů. Zkoumat, který stupeň pražení nám více vyhovuje. Chcete světlé pražení s větší kyselostí a výraznější chutí? Nebo dáte raději přednost střednímu pražení, kdy jsou chutě více vyvážené a káva je lahodnější. Ráno si můžete dát chuťově plnou kávu z Kolumbie. V odpolední siestě pak osvěžující Indonésii Java, ve které budeme cítit koření a čokoládu. Svět kávy je obrovský a opravdu stojí za to ho poznávat.
Neváhejte! Vstupte do světa kvalitní kávy