Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

V tuto chvíli výhodněji

cena 599,00 Kč (23,96 EUR)
skladem
cena 115,00 Kč (4,60 EUR)
skladem

08. 01. 2018 | o KÁVĚ

Kávovník

Kávovník

Kávovník (Coffea) je rod dvouděložných rostlin, z čeledi mořenovité. Zahrnuje asi 100 druhů stromů a keřů pocházejících z Afriky, Madagaskaru a Maskarenských ostrovů. Kávovníky jsou keře a nevysoké stromy, na kterých rostou  plody červené, žluté, oranžové, modré nebo černé. Jde o dužnaté peckovice, které obsahují obvykle 2 pecičky. Každá z nich obsahuje jediné semeno s podélným žlábkem na vnitřní straně. Plody v závislosti na odrůdě a poloze plantáže, dozrávají průběžně 6 až 9 měsíců po odkvětu. Kávovník je keřem subtropického a tropického podnebného pásma. Je pěstován v Asii, Jižní a Střední Americe, v Africe, Arabském poloostrově a Indonésii, a to hlavně v hornatých krajinách. Podmínkou je pro něj teplé a vlhké podnebí, se stálými teplotami mezi 18-29 °C. Keříky kávovníku se předpěstují v bavlněných obalech a po dosažení výšky přibližně 30 až 50 cm jsou vysazovány na plantážích, především na slabě kyselých, hlinitých píscích. První úrodu dává po dvou nebo třech letech růstu. Průměrná úroda je 550 kg/ha.

Z hlediska pěstování kávy jsou významné druhy: kávovník arabský (arabica) se svými odrůdami a kávovník statný (robusta).

Kávovník arabský

Fotografie Coffee plant (Coffea arabica): flowering and fruiting stem with floral segments licencovaná pod CC BY 4.0.

 

 

Kávovník robusta

(Coffea robusta - canephora) pochází z tropických deštných lesů povodí řeky Kongo. Dorůstá se 6 - 12 metrů výšky.  Plodem je asi 1,5 cm velká peckovice obsahující 2 semena o obsahu kofeinu 1,5 - 3,3 %. Pěstuje se v nadmořské výšce 400 až 900 metrů a vyžaduje průměrné roční teploty 24 až 29 st. celsia. První plody rodí po 2 letech od vysazení. Pro ideální pěstování tento kávovník potřebuje teplotu 24 - 29 °C. Jinak je mnohem méně náročnější na pěstování než kávovník arabica. Kávové třešinky robusty zrají také mnohem rychleji než arabica. Oproti arabice jsou zrna menší. Může za to nižší nadmořská výška. Robusta lépe odolává nemocem, a není tak náročná na půdu a klimatické pomínky, jako arabica. Všeobecně lze říci, že robusta je méně kvalitní než arabica.

 

Kávovník arabský

(Coffea arabica) pochází ze severovýchodní Afriky. Je to stále zelený keř, až strom, dorůstající výšky 5 až 8 metrů. V současnosti se ale pěstují zakrslejší odrůdy, které dorůstají výšky 3 metrů. Plod je oválný, téměř kulovitý, 11 až 16 mm dlouhý a 9 až 14 mm široký. Obsahuje 1 až 1,5 % kofeinu. Pěstuje se v nadmořské výšce 1200 až 2000 metrů a potřebuje průměrné roční teploty 20 až 25 st. celsia. Plodit začíná tři roky po vysazení a pokud má příhodné klimatické a půdní podmínky, úrodu poté poskytuje až 30 let. Jednotlivé odrůdy jsou pěstovány v různých oblastech, na základě vhodných pěstitelských a historických podmínek. Na celkové světové produkci kávy se podílí až 70%. Arabica má oproti robustě mnohem šírší spektrum chutí a vůní.

 

Oblasti pěstování kávy

Oblasti pěstování kávovníku


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ