Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

V tuto chvíli výhodněji

cena 599,00 Kč (23,96 EUR)
skladem
cena 115,00 Kč (4,60 EUR)
skladem

26. 06. 2017 | příprava KÁVY

Překapávaná - filtrovaná káva

 

 

dripper

Překapávaná káva z dripperu je dost dobrá a úplně easy :-) 

 

Překapávaná káva, filtrovaná káva, dripper, pour over, dekanter na kávu, chemex ..... Všechny uvedené pojmy vedou k jednomu alternativnímu způsobu přípravy kávy, a tím je překapávaná káva. Překapávaná káva je nenáročná na čas a za dripper neutratíte žádné velké peníze. Příprava je jednoduchá a v jejím průběhu můžete ovlivňovat výslednou chuť kávy. Zvládne ji úplně každý.

Podstatou přípravy je extrakce kávy ve filtru, přes který se zároveň káva filtruje a otvorem v dripperu odtéká do šálku nebo konvice umístěné pod ním. Extrakce kávy probíhá přirozeným způsobem bez tlaku. Káva z dripperu je jemnější než např. espresso. Umožní více vyniknout celé škále chutí a vůní vaší kávy. Připravený nápoj je zcela čistý. Pro mne je vždy požitkem připravovat překapávanou kávu. Je nádherné sledovat jak káva reaguje na horkou vodu. Bobtná a kvete při extrakci. Poté pozvolna plní konvici pod dripperem.

 

Jak dripper vypadá?

 

Dripper vzhledově připomíná trychtýř s podšálkem. Na dně trychtýře je otvor, kterým protéká káva do šálku. Uvnitř dripperu jsou drážky, které slouží k přidržení filtru a odvodu vzduchu. Dripper může být vyroben z porcelánu, plastu i skla. Prodávají se drippery, které jsou v sadě i s konvicí, např. pour over set. Mezi nejznámější a nejkvalitnější výrobce dripperů a setů pour over patří bezesporu japonská firma Hario. Zvláštní kapitolou jsou pak kávovary pro filtrovanou kávu od americké společnosti Chemex. V jejích výrobcích se snoubí jednoduchost, kvalita a elegance.

Postup přípravy kávy v dripperu:

 

  1. Pokud používáme dripper, tak ho položíme na šálek nebo konvici.

  2. Do dripperu (popř. chemexu nebo dekadentru) vložíme filtrační papír. Před vložením je vhodné přehnout filtr po délce spoje. Filtr se pak lépe vkládá.

  3. Filtr prolijte horkou vodou, aby jste ho pročistili a zabránili vniknutí chuti filtru do kávy. Zároveň si předehřejete šálek pod dripperem. S vodou nešetřete. Může jí být tolik, aby nepřetekl spodní šálek. Filtr jemně povytáhněte, aby nebyl zcela nalepený na stěnách dripperu.

  4. Do filtru dejte pomletou kávu. K přípravě použijte kvalitní čerstvě praženou kávu, která je umleta na střední hrubost, tj. přibližně hrubost mořského písku. Kávu umelte jen několik minut před přípravou, tak aby si zachovala své chutě a vůně. K mletí použijte kvalitní mlýnek s mlecími kameny. Z daleka se vyhněte nožovým (tříštivým) mlýnkům, které kávu znehodnocují. Na 100 ml vody dávkujte 6 gramů mleté kávy.

  5. Vodu ohřejte na teplotu 93 st. Celsia. Pokud nemáte konvici s teploměrem, tak přiveďte vodu k varu a ohřev vypněte. Počkejte 45 sekund. Po této době je teplota vody přibližně 93 stupňů.

  6. Namletou kávu jemně spařte malým množstvím horké vody, tak aby se voda vsákla do kávy, ale příliš neprotékala do šálku pod dripperem. Počkejte 30 až 40 sekund. V této době káva bobtná a tzv. kvete.

  7. Kávu přelijte zbylým množstvím horké vody. Vodu lijte na kávu pomalu a krouživými pohyby od středu ke kraji dripperu. Celková doba extrakce kávy by neměla trvat déle než 4 minuty.

  8. A je hotovo :-) Filtr i s kávou vyhodit do koše. Kávu pomalu nalít do šálků. Na rozdíl od espressa se překapávaná káva podává ve větších šálcích a její teplota by měla být přibližně 60 stupňů. Káva se pije pomaleji a vychutnává se. Je ideální pro chvíle relaxace.

 

Naše tipy k přípravě filtrované kávy : 

 

Je káva příliš silná?

Vykoušejte kávu umlet více nahrubo.

 

Je káva příliš slabá a nevýrazná?

Kávu umelte jemněji.

 

Káva je příliš hořká s chutí až do spálena?

Zkontrolujte kvalitu vaší zrnkové kávy. Zrna nesmí být přepražená. Doporučujeme používat čerstvě praženou a čerstvě pomletou arabiku.

Zjistěte, zda nepoužíváte příliš horkou vodu ( více jak 94 st. Celsia).





Dripper from Kristof Kuncewicz on Vimeo.


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ