- Štítky blogu
- příprava kávy
- káva
- cappuccino
- espresso
- zrnková káva
- ledová káva
- mikropěna
- latte art
- čerstvá káva
- flat white
- arabica
- našlehání mléka pro cappuccino
- alternativní příprava
- historie kávy
- šlehání mléka
- pákový kávovar
- skladování kávy
- caffé latte
- decaf
- swiss water process
- čerstvě pražená
- zrnková bezkofeinová káva
- macchioato
- dóza na kávu
- caffe latte
- sáček na kávu
- jednocestný ventil
- ristretto
- lungo
- uchování kávy
- doppio
- americano
- sport
- čištění kávovaru
- ruční výroba čokolády
- historie
- pěstování
- zajímavosti
- italská káva
- barista
- rozhovor
- alkohol
- míchaný
- drink
- martini
- karol stýblo
- kakaové boby
- údržba kávovaru
- bean to bar
- Úvod
- BLOG
- kávové nápoje
- Aeropress
Aeropress
Aeropress - mladá alternativní příprava kávy
Aeropress je velmi mladý alternativní způsob přípravy kávy. Světlo světa spatřil v roce 2005, kdy ho vynalezl Alan Adler ze společnosti Aerobie. Příprava kávy v aeropressu je rychlá a jednoduchá. Je ideální na cesty i pro domácnost. Sám aeropress je téměř nerozbitný. Jeho velkou výhodou je, že na kávu působí při přípravě i tlak, který pomáhá z pomleté kávy do nápoje dostat celé chuťové spektrum kávy. Kladem je rovněž velmi jednoduché čištění. Po přípravě kávy jednoduše sundáme sítko a vylisovaný lógr i s filtrem vytlačíme do koše. Pak stačí jen opláchnout vodou.
Aeropress se skládá z plastového válce se sítkem a filtračním papírem. Do hlavního válce se vkládá plastový píst, kterým se ručně protlačí káva přes papírový filtr.
Postup přípravy kávy v Aeropressu
Klasický způsob přípravy v aeropressu
Na hlavní válec nasaďte plastové sítko s filtračním papírem. Válec postavte na šálek.
Do válce nalijte trochu horké vody a počkejte až proteče do šálku. Tímto se pročistí filtr a zároveň předehřeje šálek. Vodu ze šálku vylijte.
Do hlavního válce nasypte 16 gramů kávy umleté na střední hrubost. Pokud možno používejte kvalitní čerstvě praženou kávu, která je pomleta nejdéle několik minut před přípravou.
Mletou kávu zalijte malým množstvím vody a nechte kávu cca 10 sekund spařit. Potom dolijte zbylou část vody – 180 ml o teplotě 93 st. celsia. Promíchejte. Káva se gravitační silou začíná filtrovat a kape do šálku.
Zasuneme do válce s kávou plastový píst a na něj pomalu rukou tlačíme. Tím protlačíme celý obsah válce, přes papírový filtr, do šálku. Filtrování by mělo trvat 20 až 30 sekund.
Obrácený způsob přípravy kávy v aeropressu - inverted method
Píst vsuneme do hlavního válce aeropressu, ale pouze na jeho okraj. Aeropress postavíme pístem dolů. Hlavní válec směřuje vzhůru a je otevřen, tzn. bez plastového sítka.
Sítko s papírovým filtrem propláchneme horkou vodou. Sítko není dosud nasazeno na hlavním válci.
Do válce vsypeme 16 gramů kávy umleté na střední hrubost. Pokud možno používejte kvalitní čerstvě praženou kávu, která je pomleta nejdéle několik minut před přípravou.
Mletou kávu zalijte malým množstvím vody a nechte kávu cca 10 sekund spařit. Potom dolijte zbylou část vody – 180 ml o teplotě 93 st. celsia. Promíchejte a počkejte 20 až 30 sekund.
Na hlavní válec dejte sítko s papírovým filtrem a aeropress dáme filtrem do šálku. Pomalu tlakem na píst kávu protlačíme do šálku. Filtrování by mělo trvat 20 až sekund.
Popsaný způsob přípravy kávy je vhodný na přípravu 2 šálku o velikosti 100 ml. Pokud chcete připravit pouze jeden šálek, tak množství kávy i vody dělíme 2. V případě, že bychom chtěli připravit 3 nebo 4 šálky, tak přidáme příslušný poměr kávy (8 gramů na šálek) a množství vody do aeropressu ponecháme na 180 ml. Káva v šálcích bude silnější a v menším objemu. Kávu v šálcích můžeme dolít horkou vodou.
Aeropress a příslušenství si můžete koupit ZDE
Quick + Easy AeroPress Coffee from Counter Culture Coffee on Vimeo.