- Štítky blogu
- příprava kávy
- káva
- cappuccino
- espresso
- zrnková káva
- ledová káva
- mikropěna
- latte art
- čerstvá káva
- flat white
- arabica
- našlehání mléka pro cappuccino
- alternativní příprava
- historie kávy
- šlehání mléka
- pákový kávovar
- skladování kávy
- caffé latte
- decaf
- swiss water process
- čerstvě pražená
- zrnková bezkofeinová káva
- macchioato
- dóza na kávu
- caffe latte
- sáček na kávu
- jednocestný ventil
- ristretto
- lungo
- uchování kávy
- doppio
- americano
- sport
- čištění kávovaru
- ruční výroba čokolády
- historie
- pěstování
- zajímavosti
- italská káva
- barista
- rozhovor
- alkohol
- míchaný
- drink
- martini
- karol stýblo
- kakaové boby
- údržba kávovaru
- bean to bar
- Úvod
- BLOG
- kávové nápoje
- French press
French press
French press je jednoduchý a velmi rychlý způsob přípravy kávy.
French press začal být používán ve Francii v první polovině 19. století. Jde o jednoduchý způsob přípravy kávy, který je nenáročný na čas. French press tvoří skleněná nebo kovová konvička a píst s jemným kovovým sítkem, který se do konvičky vkládá. Podstatou přípravy je, že do konvičky nasypeme mletou kávu a tu zalijeme horkou vodou. Po 3 až 4 minutách pomocí pístu se sítkem, oddělíme pomletou kávu (logr) od nápoje. Mezi známé výrobce french pressů patří La Cafetière (Randwyck), ale také Hario a Bialetti.
Postup přípravy kávy ve french pressu.
Připravte si pomletou kávu. Nejlepší je čerstvě praženou kávu pomlet nejdéle několik minut před přípravou kávy. Pomletá káva totiž během několika minut ztrácí svou kvalitu. Kávu meleme velmi hrubě. Hrubost by měla být obdobná jako např. u zrn mořské soli. Na každých 100 ml nápoje si připravíme 7 gramů pomleté kávy.
Dejte vařit vodu a ohřejte ji na teplotu přibližně 93 °C. Pokud nemáte konvici, kde se dá teplota vody nastavit, tak po dosažení bodu varu konvici vypněte. Poté počkejte 45 sekund. Během této doby teplota vody klesne na požadovanou teplotu kolem 93 °C.
Nastartujte french press tím, že do něj nalijete horkou vodu a tím ho ohřejete. Tuto vodu vylijte.
Nasypejte pomletou kávu do french pressu a zalijte horkou vodou těsně nad pomletou kávu. Tím kávu spaříme. Počkáme přibližně 30 sekund a doplníme horkou vodu do požadovaného obsahu. Důkladně zamícháme a nasadíme vytažený píst s kovovým sítkem. Necháme extrahovat 3 až 4 minuty. Ne však delší dobu, neboť by se do kávy začaly uvolňovat látky, které její kvalitu znehodnocují.
Pomalu stlačte píst s kovovým sítkem, kterým oddělíte pomletou kávu (logr) od nápoje. Kávu nalijte do šálků. Předem je vhodné šálky předehřát.
NAŠE TIPY K PŘÍPRAVĚ KÁVY VE FRENCH PRESSU.
Vyzkoušejte balenou, kohoutkovou nebo destilovanou vodu a zjistěte tu, která Vám nejvíce vyhovuje. Každá voda mění chuť kávy trochu jinak.
Věnujte pozornost hrubosti namleté kávy. Zrnka nesmí být menší, než jednotlivá oka v sítku pístu.
Jakmile stlačíte píst se sítkem dolů, tak kávu nalijte do připravených šálků. Nečekejte. Docházelo by k další k extrakci kávy, která není žádoucí.
VÝHODY FRENCH PRESSU.
Nepotřebujeme žádné filtry, které by mohly zkreslit chuť kávy.
Jednoduchá a rychlá příprava.
Jednoduché mytí a údržba.
Cenově velmi dostupný.
a french press method from hufort on Vimeo.