- Štítky blogu
- příprava kávy
- káva
- cappuccino
- espresso
- zrnková káva
- ledová káva
- mikropěna
- latte art
- čerstvá káva
- flat white
- arabica
- našlehání mléka pro cappuccino
- alternativní příprava
- historie kávy
- šlehání mléka
- pákový kávovar
- skladování kávy
- caffé latte
- decaf
- swiss water process
- čerstvě pražená
- zrnková bezkofeinová káva
- macchioato
- dóza na kávu
- caffe latte
- sáček na kávu
- jednocestný ventil
- ristretto
- lungo
- uchování kávy
- doppio
- americano
- sport
- čištění kávovaru
- ruční výroba čokolády
- historie
- pěstování
- zajímavosti
- italská káva
- barista
- rozhovor
- alkohol
- míchaný
- drink
- martini
- karol stýblo
- kakaové boby
- údržba kávovaru
- bean to bar
Jak správně skladovat kávu
Cesta kávového zrnka z větvičky kávovníku až do vašeho šálku je velmi dlouhá. Je na ní mnoho nástrah a o zrnko musí být v celém procesu sběru, zpracování, dopravy a pražení velmi dobře pečováno. K zákazníkovi se dostává káva v upraženém stavu a je na něm, aby v péči o kávu dále pokračoval a to především způsobem skladování a správnou přípravou. Dnes se chci zmínit několika řádky o správném skladování kávy. Není to nic složitého, ale přesto lze udělat chyby, které kvalitu kávy podstatně snižují.
Jak tedy zajistit, aby jsme měli doma neustále kvalitní kávu plnou chutí a aroma?
Vše začíná nákupem kávy
Kupujte čerstvě upraženou kávu a vyhněte se kávám, které byly upraženy před několika týdny nebo měsíci. Jednoznačně kupujte kávu zrnkovou, nikoliv mletou. Pokud nemáte mlýnek na pomletí kávy, tak si ho raději pořiďte. Je to investice na několik let a věřte, že pomletou kávu nikdy nedokážete vhodně uchovat. I zrnková káva však musí být balena do kvalitních obalů určených pro kávu. Tyto obaly jsou vícevrstvé a především jsou opatřeny jednocestným ventilem, který umožňuje odvod CO2 ze sáčku a zabraňuje přístupu vzduchu dovnitř sáčku. CO2 přirozeně vzniká u čerstvě pražené kávy a vytváří ochrannou atmosféru pro kávu. Ideální je, pokud je ještě sáček opatřen zipem pro opakovatelné uzavírání. Kupujte jen takové množství kávy, které spotřebujete maximálně do 8 týdnů.
Zabraňte přístupu vzduchu a slunečního světla ke kávě
Hlavním nepřítelem kávy je bezesporu vzduch, který při dlouhodobém působení způsobuje její oxidaci. Také sluneční světlo kávě podstatně škodí. Z těchto důvodů skladování v poloprázdné zavařovací sklenici položené na polici, opravdu není ten nejlepší způsob uchování kávy.
Pokud možno využijte při skladování dózy určené pro kávu. Ty jsou z neprůhledného materiálu a vzduchotěsné. Ideální je pokud dóza dokáže přebytečný vzduch odsát nebo ho mechanicky od kávy vytlačit. V naší nabídce naleznete dózy airscape a dózy coffeevac, které jsou vyvinuty pro skladování kávy.
Možností je také ponechat kávu v původním sáčku, který je opatřený jednocestným ventilem. Sáček uzavřeme zipem nebo ho přelepíme páskou. Následně rukou přes jednocestný ventil vytlačíme co nejvíce vzduchu ven ze sáčku.
Místo a teplota skladování
Všeobecně lze říci, že pro skladování kávy je vhodné suché místo při pokojové teplotě (ideální do 20 st.). Sáček nebo dózu s kávou umístěte ve spíži nebo skříňce, která se nenachází v blízkosti tepelných zdrojů. Vyhněte se blízkosti digestoří, vařičů a topení. Zcela jistě kávu neskladujte v lednici ani mrazničce. V lednici dochází k častému střídání teplot a tedy i nežádoucímu rosení.
Množství kávy v mlýnku
Do mlýnku je vhodné umístit takové množství kávy, které ihned pomeleme a spotřebujeme na přípravu kávy. Ne vždy je to však možné. Do mlýnku tedy dávejte takové množství kávy, které spotřebujete ještě ten den. Koupit balení kávy a celé ho vysypat do zásobníku není správné.
Dbejte na čistotu
Při vložení nové dávky kávy do dózy, obalu, či zásobníků mlýnku, dbejte na čistotu. Jednou ze základních složek kávy jsou i oleje, jejichž kapičky se v menší či větší míře vyskytují i na povrchu zrna a následně ulpí i na dóze nebo zásobníku. Časem začnou tyto kapičky oleje žluknout a zapáchat. Z tohoto důvodu je nutné nádoby na kávu pravidelně důkladně otřít. Postačí k tomu suchý a čistý papírový ubrousek. Raději se vyhněte čistícím prostředkům.