Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

V tuto chvíli výhodněji

cena 599,00 Kč (23,96 EUR)
skladem
cena 115,00 Kč (4,60 EUR)
skladem

18. 04. 2018 | příprava KÁVY

Cappuccino

 

Historie cappuccina

 

Název cappuccino je odvozen od mnišského řádu Kapucínů, který byl charakteristický svým hnědým rouchem s kapucí. Barva nápoje i pěna na povrchu – kapuce, připomíná právě toto roucho.

První historické zmínky o nápoji kapučín pocházejí ze 17. století z vídeňských kaváren. Jednalo se o kávu se smetanou a cukrem. Název cappuccino, tak jak ho známe dnes, pochází však z italštiny. Nejdříve se objevuje v Itálii v 30. letech 20. století. Jednalo se o kávu se šlehačkou posypanou kořením. Cappuccino se dále vyvíjelo a základ své současné podoby získalo v 50. letech 20. století. Důvodem bylo rozšíření kávovarů na espresso, které je základem cappuccina.



Příprava cappuccina



Pro přípravu správného cappuccina potřebujete espresso kávovar s parní tryskou, nerezovou konvičku pro zpěnění mléka a kvalitní čerstvě praženou kávu, nejlépe 100% arabicu.



Přichystejte si předehřátý šálek o velikosti 180 ml. Pomelte zrnkovou kávu a připravte do šálku 1 espresso. Více o přípravě espressa si můžete přečíst v článku Espresso.



Do nerezové konvičky pro zpěnění mléka nalijte 1/3 až 1/2 plnotučného vychlazeného mléka. Parní trysku kávovaru ponořte asi 1 cm pod hladinu mléka a konvičku mírně nakloňte. Pomocí páry našlehejte mléčnou mikropěnu. Výsledná teplota by měla být asi 65 °C, tj. teplota kdy vás dno konvičky začíná pálit v ruce. Našlehání mléčné mikropěny chce trochu trpělivosti a zkušeností, ale po čase to zvládne každý. Nerezová konvička je po našlehání mléka plná jemné mikropěny, ve které by neměly být žádné velké viditelné bubliny. Pro jejich případné odstranění s konvičkou několikrát klepneme, tak aby praskly.



Mléčnou pěnu pomalu nalijeme do připraveného espressa až po horní hranu šálku. Pomocí pěny lze na cappuccinu vytvářet zajímavé obrázky. Toto umění se nazývá Latte art. Pro více propracovanější obrázky se mléčná pěna zdobí kakaovým sirupem nebo kakaem a obraz se dotváří pomocí špejle.



 

Advanced Barista Techniques - Latte Art from Five Senses Coffee on Vimeo.

Advanced Barista Techniques - Latte Art from Five Senses Coffee on Vimeo.


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ