- Štítky blogu
- příprava kávy
- káva
- cappuccino
- espresso
- zrnková káva
- ledová káva
- mikropěna
- latte art
- čerstvá káva
- flat white
- arabica
- našlehání mléka pro cappuccino
- alternativní příprava
- historie kávy
- šlehání mléka
- pákový kávovar
- skladování kávy
- caffé latte
- decaf
- swiss water process
- čerstvě pražená
- zrnková bezkofeinová káva
- macchioato
- dóza na kávu
- caffe latte
- sáček na kávu
- jednocestný ventil
- ristretto
- lungo
- uchování kávy
- doppio
- americano
- sport
- čištění kávovaru
- ruční výroba čokolády
- historie
- pěstování
- zajímavosti
- italská káva
- barista
- rozhovor
- alkohol
- míchaný
- drink
- martini
- karol stýblo
- kakaové boby
- údržba kávovaru
- bean to bar
- Úvod
- BLOG
- kávové nápoje
- Jakou zvolit hrubost mletí pro různé přípravy kávy
Jakou zvolit hrubost mletí pro různé přípravy kávy
Většina z nás si doma připravuje kávu a to různými způsoby. Je to alchymie a pro mnohé opravdový rituál. Někdy se však nevědomky dopouštíme chyb, které výslednou chuť negativně ovlivní. Nic nezmůže ani kvalitní čerstvě pražená arabica, když ji správně nepomeleme. Při mletí kávy dochází k narušování kávových buněk a uvolňování aromatických olejů, které dodávají kávě tu skvělou chuť a vůni. S časem však tyto oleje vyprchávají. Proto je tak důležité mlet kávu jen chvíli před její přípravou. Standardem je, že od umletí kávy, až do její přípravy, by nemělo uplynout více než 15 minut. Ani sebedokonalejší balení kávy ji nedokáže uchránit před stárnutím. Dalším důvodem proč nepoužívat kávu pomletou delší dobu, je skutečnost, že káva výborně pohlcuje okolní pachy a vlhkost, což ji samozřejmě zároveň znehodnocuje. Každý způsob přípravy kávy si vyžaduje jinou hrubost mletí, a právě o hrubosti mletí kávy je tento článek. Všeobecným základem je, že čím delší extrakce kávy, tím hrubší mletí je potřeba.
Extra jemné mletí
Káva umletá na hrubost (nebo spíše jemnost) připomínající „pudr“. Káva po umletí tvoří hrudky. Tento způsob mletí je ideální pro přípravu v džezvě, tedy pro pravou tureckou kávu.
Jemné mletí
Takto umletá káva nám připomíná „hrubou mouku“. Používá se pro přípravu espressa. Pamatujte, že nastavení mlýnku pro espresso vyžaduje jemné doladění. Více informací o espressu ZDE
Střední mletí
Nejvíce se středně mletá káva podobá hrubosti „stolní soli“. Uplatnění najde při přípravě v dripperu a moka konvičce. U moka konvičky je vhodné nastavit mlýnek o trochu jemněji.
Hrubé mletí
Káva takto pomletá je velmi podobná hrubosti „mořské soli“. Jednotlivé kousky kávy jsou často větší než 1 mm. Nejčastěji se používá pro přípravu ve french pressu, nebo pro přípravu cold brew.
A jak je to s mletím u aeropressu?
Jakou zvolit hrubost mletí pro tento způsob přípravy? Záleží jen na vás. U aeropressu lze volit různou hrubost mletí, dobu louhování a způsoby přípravy. Aeropress je velmi jednoduché a cenově nenáročné zařízení na přípravu kávy, které však poskytuje více možností,jak ovlivnit výslednou chuť. Ne nadarmo se pořádá mistrovství světa v přípravě kávy Aeropressem.
Pozor na mlýnek !
Podmínkou pro správné pomletí kávy je především kvalitní mlýnek. Podrobněji se výběru mlýnku budeme věnovat jindy, ale jednu poznámku musíme k mlýnkům uvést. Vybírejte mlýnek s mlecími kameny a nastavitelnou hrubostí. Pokud by jste uvažovali o koupi nožového mlýnku, tak tuto myšlenku raději rychle zažeňte.