Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.


15. 06. 2017 | příprava KÁVY

Příprava kávy v moka konvičce

 

Moka konvičku vynalezl v roce 1933 Luigi De Ponti, pro odborníka na zpracování hliníku Alfonsa Bialettiho. Jednalo se o alternativní způsob přípravy espressa. V italských domácnostech se stal tento kávovar velmi oblíbeným a rychle se rozšířil do dalších zemí po celém světě. Moka konvičky Bialetti jsou nejvíce kopírovaným výrobkem na světě. Bylo jich vyrobeno více než 200 milionů kusů.

Moka Konvičky se vyrábí v různých velikostech a to především z hliníku. Lze však koupit i nerezové moka konvičky a moka konvičky s vlastním ohřevem (elektrické). Klasické moka konvičky jsou určeny pro vařiče plynové, elektrické a sklokeramické. Určité typy lze použít i pro vařiče indukční. Doporučujeme se vyvarovat nákupu nekvalitních moka konviček. Vyhnete se problémům s nekvalitním dílenským zpracováním, netěsností a zdravotně závadnými materiály. Důvěřujte zavedeným značkám.

 

Příprava kávy - moka konvička

  1. Pokud se chystáte použít novou moka konvičku, tak nejdříve odstraňte všechny etikety a obaly. Konvičku důkladně omyjte teplou vodou, bez použití čistících prostředků. Připravte alespoň dvě konvičky kávy, které vylijte. Toto slouží k důkladnému odstranění všech případných nečistot.

  2. Naplňte spodní nádobku vodou, těsně pod bezpečnostní ventil. Doporučujeme předehřátou vodu pod pod varu, není to však podmínkou.

  3. Základem přípravy je kvalitní káva. Chcete-li si připravit opravdu skvělou kávu, tak použijte kávu upraženou ne déle než před 1 měsícem. Tuto kávu pomelte těsně před přípravou na středně jemnou hrubost. (Více o mletí kávy naleznete ZDE.) Zásobník na kávu naplňte až po horní okraj a jemně sklepněte, tak aby se káva v zásobníku urovnala. Nikdy umletou kávu nestlačujte. Očistěte okraje nádobky a filtru od zbytků kávy. Pevně sešroubujte s horní částí konvičky.

  4. Umístěte moka konvičku na vařič a pozvolna ohřívejte. Po několika minutách stoupne teplota vody v konvičce k bodu varu a tlak ve spodní nádobce začne horkou vodu přetlačovat, přes zásobník s kávou, do horní části konvičky. Chvíli před ukončením extrakce kávy vypněte vařič, aby nedocházelo ke zbytečnému vaření vody a tím i ke znehodnocování kávy (hořknutí a poškozování aroma).

  5. Připravenou kávu nalijte do šálků. Nyní si již můžete vychutnat silnou a lahodnou kávu :-)

 

Poznámka :

Konvičku umývejte pouze čistou vodou bez čistících prostředků, které by v konvičce zanechaly svou pachuť. Je-li konvička po umytí zašlá a tmavá od kávy, je to její klad. Káva z takové konvičky je o to kvalitnější.

 

Nabídka moka konviček ZDE

Bialetti moka express brewing from zhihao on Vimeo.


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ