- Štítky blogu
- příprava kávy
- káva
- cappuccino
- espresso
- zrnková káva
- ledová káva
- mikropěna
- latte art
- čerstvá káva
- flat white
- arabica
- našlehání mléka pro cappuccino
- alternativní příprava
- historie kávy
- šlehání mléka
- pákový kávovar
- skladování kávy
- caffé latte
- decaf
- swiss water process
- čerstvě pražená
- zrnková bezkofeinová káva
- macchioato
- dóza na kávu
- caffe latte
- sáček na kávu
- jednocestný ventil
- ristretto
- lungo
- uchování kávy
- doppio
- americano
- sport
- čištění kávovaru
- ruční výroba čokolády
- historie
- pěstování
- zajímavosti
- italská káva
- barista
- rozhovor
- alkohol
- míchaný
- drink
- martini
- karol stýblo
- kakaové boby
- údržba kávovaru
- bean to bar
- Úvod
- BLOG
- kávové nápoje
- Příprava kávy v moka konvičce
Příprava kávy v moka konvičce
Moka konvičku vynalezl v roce 1933 Luigi De Ponti, pro odborníka na zpracování hliníku Alfonsa Bialettiho. Jednalo se o alternativní způsob přípravy espressa. V italských domácnostech se stal tento kávovar velmi oblíbeným a rychle se rozšířil do dalších zemí po celém světě. Moka konvičky Bialetti jsou nejvíce kopírovaným výrobkem na světě. Bylo jich vyrobeno více než 200 milionů kusů.
Moka Konvičky se vyrábí v různých velikostech a to především z hliníku. Lze však koupit i nerezové moka konvičky a moka konvičky s vlastním ohřevem (elektrické). Klasické moka konvičky jsou určeny pro vařiče plynové, elektrické a sklokeramické. Určité typy lze použít i pro vařiče indukční. Doporučujeme se vyvarovat nákupu nekvalitních moka konviček. Vyhnete se problémům s nekvalitním dílenským zpracováním, netěsností a zdravotně závadnými materiály. Důvěřujte zavedeným značkám.
Příprava kávy - moka konvička
Pokud se chystáte použít novou moka konvičku, tak nejdříve odstraňte všechny etikety a obaly. Konvičku důkladně omyjte teplou vodou, bez použití čistících prostředků. Připravte alespoň dvě konvičky kávy, které vylijte. Toto slouží k důkladnému odstranění všech případných nečistot.
Naplňte spodní nádobku vodou, těsně pod bezpečnostní ventil. Doporučujeme předehřátou vodu pod pod varu, není to však podmínkou.
Základem přípravy je kvalitní káva. Chcete-li si připravit opravdu skvělou kávu, tak použijte kávu upraženou ne déle než před 1 měsícem. Tuto kávu pomelte těsně před přípravou na středně jemnou hrubost. (Více o mletí kávy naleznete ZDE.) Zásobník na kávu naplňte až po horní okraj a jemně sklepněte, tak aby se káva v zásobníku urovnala. Nikdy umletou kávu nestlačujte. Očistěte okraje nádobky a filtru od zbytků kávy. Pevně sešroubujte s horní částí konvičky.
Umístěte moka konvičku na vařič a pozvolna ohřívejte. Po několika minutách stoupne teplota vody v konvičce k bodu varu a tlak ve spodní nádobce začne horkou vodu přetlačovat, přes zásobník s kávou, do horní části konvičky. Chvíli před ukončením extrakce kávy vypněte vařič, aby nedocházelo ke zbytečnému vaření vody a tím i ke znehodnocování kávy (hořknutí a poškozování aroma).
Připravenou kávu nalijte do šálků. Nyní si již můžete vychutnat silnou a lahodnou kávu :-)
Poznámka :
Konvičku umývejte pouze čistou vodou bez čistících prostředků, které by v konvičce zanechaly svou pachuť. Je-li konvička po umytí zašlá a tmavá od kávy, je to její klad. Káva z takové konvičky je o to kvalitnější.
Bialetti moka express brewing from zhihao on Vimeo.