- Štítky blogu
- příprava kávy
- káva
- cappuccino
- espresso
- zrnková káva
- ledová káva
- mikropěna
- latte art
- čerstvá káva
- flat white
- arabica
- našlehání mléka pro cappuccino
- alternativní příprava
- historie kávy
- šlehání mléka
- pákový kávovar
- skladování kávy
- caffé latte
- decaf
- swiss water process
- čerstvě pražená
- zrnková bezkofeinová káva
- macchioato
- dóza na kávu
- caffe latte
- sáček na kávu
- jednocestný ventil
- ristretto
- lungo
- uchování kávy
- doppio
- americano
- sport
- čištění kávovaru
- ruční výroba čokolády
- historie
- pěstování
- zajímavosti
- italská káva
- barista
- rozhovor
- alkohol
- míchaný
- drink
- martini
- karol stýblo
- kakaové boby
- údržba kávovaru
- bean to bar
- Úvod
- BLOG
- kávové nápoje
- Domácí cappuccino, aneb dokonalá pěna z french pressu
Domácí cappuccino, aneb dokonalá pěna z french pressu
Domácí cappuccino, aneb dokonalá pěna z french pressu
Máte rádi výborné cappuccino a nezvládnete bez něho žádnou návštěvu kavárny? Chtěli by jste cappuccino připravit i doma? Poradíme vám, jak na skvělé cappuccino s french pressem.
Základem správného cappuccina je malé silné espresso, do kterého se nalije jemně našlehaná mikropěna z mléka. V ideálním případě se espresso připravuje na pákovém kávovaru a mléčná pěna se tvoří pomocí parní trysky kávovaru. Dá se to však zvládnout i bez tohoto profi vybavení.
Postup přípravy cappuccina
- Nachystáme si předehřátý kapučínový šálek o velikosti 200 ml
- V moka konvičce si z kvalitní čerstvě pražené kávy připravíme 1 šálek silné kávy – objem ideálně do 50 ml. Kávu můžeme připravit i jiným alternativním způsobem, např. frech press, dripper, aeropress.
- Do french pressu nalijeme přibližně 100 ml horkého plnotučného mléka (ideálně 60 st. Celsia). Pístem se sítkem mléko šleháme. Během několika desítek vteřin se nám vytvoří krásná hutná mléčná pěna, která zvětší svůj objem a zaplní celý french press.
- Do kapučínového šálku nalijeme kávu z moka konvičky.
- Do kávy z výšky cca 20 cm nalijeme z french pressu našlehané mléko s pěnou.