- Štítky blogu
- příprava kávy
- káva
- cappuccino
- espresso
- zrnková káva
- ledová káva
- mikropěna
- latte art
- čerstvá káva
- flat white
- arabica
- našlehání mléka pro cappuccino
- alternativní příprava
- historie kávy
- šlehání mléka
- pákový kávovar
- skladování kávy
- caffé latte
- decaf
- swiss water process
- čerstvě pražená
- zrnková bezkofeinová káva
- macchioato
- dóza na kávu
- caffe latte
- sáček na kávu
- jednocestný ventil
- ristretto
- lungo
- uchování kávy
- doppio
- americano
- sport
- čištění kávovaru
- ruční výroba čokolády
- historie
- pěstování
- zajímavosti
- italská káva
- barista
- rozhovor
- alkohol
- míchaný
- drink
- martini
- karol stýblo
- kakaové boby
- údržba kávovaru
- bean to bar
- Úvod
- BLOG
- kávové nápoje
- Espresso nápoje
Espresso nápoje
V mnoha českých kavárnách a restauracích nemají v espresso nápojích ještě příliš jasno. Občas můžete dostat espresso velikosti americana, nebo cappuccino velikosti caffé latte. V nápojovém lístku také někde naleznete piccolo, které ve skutečnosti neexistuje :-). Pojďme se spolu podívat, jak správně mají espresso nápoje vypadat.
Espresso
Káva espresso je přesně daná. Není malé espresso, velké espresso a už vůbec ne piccolo. Více se o přípravě espressa můžete dočíst v článku espresso.
objem nápoje: 25 až 30ml(přesnější je uvádět váhu nápoje 25 až 30g, protože objem zkresluje bohatost cremy, která se různí)
hmotnost porce mleté kávy: 7g až 8g
doba extrakce: 20 až 30 vteřin
velikost šálku: 60 až 90ml
Ristretto
Ristretto je velmi podobné espressu, ale je obsahově menší a silnější. Chutě této kávy jsou oproti espressu výraznější. Více vnímáme sladkost i kyselost. Hořkost je menší.
objem nápoje: 15 až 20 ml(přesnější je uvádět váhu nápoje 15g až 20g, protože objem zkresluje bohatost cremy, která se různí)
hmotnost porce mleté kávy: 7 až 8g
doba extrakce: 15 až 20 vteřin
velikost šálku: 60 až 90ml
Espresso doppio
Espresso je pro vás příliš malé? Můžete si objednat doppio, nebo také double shot (dvě dávky). Jsou to dva různé názvy pro jeden nápoj. Jednoduše řečeno dvě espressa v jednom šálku.
objem nápoje: 50 až 60 ml(přesnější je uvádět váhu nápoje 50g až 60g, protože objem zkresluje bohatost cremy, která se různí)
hmotnost porce mleté kávy: 15 až 16g
doba extrakce: 20 až 30 vteřin
velikost šálku: 60 až 90ml nebo 150 až 200ml
Lungo
Lungo je tzv. dlouhé espresso. Při zachování základní dávky kávy se buď prodlužuje doba extrakce, nebo se do espressa dolije horká voda. Rozhodně se však doporučuje druhý způsob, tzn. připravit klasické espresso a dolít horkou vodou. Pokud prodloužíme extrakci, tak se do nápoje začnou uvolňovat dřevité a hořké chutě, které kazí chuť nápoje. Káva je přeextrahovaná.
objem nápoje: 50 až 60 ml (25 až 30ml espresso + 25 až 30ml horké vody)
hmotnost porce mleté kávy: 7 až 8g
doba extrakce: 20 až 30 vteřin
velikost šálku: 60 až 90ml
Macchiato
Macchiato je ve své podstatě mini cappuccino. Připraví se espresso a espresso šálek se doplní našlehaným horkým mlékem. Lze zdobit technikou latteart.
objem nápoje: 50 až 60 ml (25 až 30ml espresso + 25 až 50ml našlehaného horkého mléka)
hmotnost porce mleté kávy: 7 až 8g
doba extrakce: 20 až 30 vteřin
velikost šálku: 60 až 90ml
Cappuccino
Cappuccino je nápoj skládající se z espressa a našlehaného mléka, neboli mikropěny. Při pití budete cítit jemnost a sametovost nápoje. Do šálku se nejdříve připraví espresso a následně se přilije našlehané mléko. Lze zdobit technikou latteart. Důležitá je mimo jiné teplota výsledného nápoje, která by měla být okolo 65 °C. Více se o přípravě cappuccina dozvíte v článku cappuccino.
objem nápoje: 150 až 200 ml (25 až 30ml espresso + 125 až 175ml našlehaného horkého mléka)
hmotnost porce mleté kávy: 7 až 8g
doba extrakce: 20 až 30 vteřin
velikost šálku: 150 až 200ml
Flat white
Flat white má svůj původ v Austrálii, odkud se velmi rychle rozšířil po celém světě. Základem je doppio a poté je postup přípravy již stejný jako u cappuccina. Oproti cappuccinu si vychutnáme výraznější kávovou chuť a nápoj nás silněji povzbudí.
objem nápoje: 150 až 200 ml (50 až 60ml espresso + 100 až 150ml našlehaného horkého mléka)
hmotnost porce mleté kávy: 15 až 16g
doba extrakce: 20 až 30 vteřin
velikost šálku: 150 až 200ml
Americano
Pokud nemáte rádi přiliš silnou kávu a nemusíte v ní mléko, je tu pro vás americano. Příprava zcela jednoduchá. Do cappuccino šálku připravíte espresso a dolijete horkou vodou. Obvyklý poměr je 1:5.
objem nápoje: 150 až 200 ml (25 až 30ml espresso + 125 až 175ml našlehaného horkého mléka)
hmotnost porce mleté kávy: 7 až 8g
doba extrakce: 20 až 30 vteřin
velikost šálku: 150 až 200ml
Caffé latte
U nás často nesprávně pojmenovávané latté. Pokud by jste si v Itálii objednali latté, tak by jste klidně mohli dostat sklenici mléka s úsměvem od číšníka :-). Caffé latte je kávový nápoj o velikosti více jak 250 ml. Obvykle se podává ve sklenici. Do sklenice se nejdříve nalije našlehané horké mléko a poté se z konvičky nalije espresso. Na povrchu mléčné pěny se vytvoří jedna nebo více typických skvrn po vlévání espressa. Ve sklenici poté můžeme sledovat vrstvení mléka, kávy a mléčné pěny.
objem nápoje: 250 až 300 ml (25 až 30ml espresso + 225 až 275ml našlehaného horkého mléka)
hmotnost porce mleté kávy: 7 až 8g
doba extrakce: 20 až 30 vteřin
velikost šálku: 250 až 300ml
....a nezapomeňte, že pro přípravu skvělé kávy potřebujete kvalitní čerstve praženou kávu.