Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
Po-Pá 08.00-18.00 hod.
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  1. Úvod
  2. BLOG
  3. příprava KÁVY
  4. Espresso nápoje
27.03.2019

Espresso nápoje

V mnoha českých kavárnách a restauracích nemají v espresso nápojích ještě příliš jasno. Občas můžete dostat espresso velikosti americana, nebo cappuccino velikosti caffé latte. V nápojovém lístku také někde naleznete piccolo, které ve skutečnosti neexistuje :-). Pojďme se spolu podívat, jak správně mají espresso nápoje vypadat. 

 

Espresso

Káva espresso je přesně daná. Není malé espresso, velké espresso a už vůbec ne piccolo. Více se o přípravě espressa můžete dočíst v článku espresso.

objem nápoje: 25 až 30ml(přesnější je uvádět váhu nápoje 25 až 30g, protože objem zkresluje bohatost cremy, která se různí)

hmotnost porce mleté kávy: 7g až 8g

doba extrakce: 20 až 30 vteřin 

velikost šálku: 60 až  90ml


 

Ristretto

Ristretto je velmi podobné espressu, ale je obsahově menší a silnější. Chutě této kávy jsou oproti espressu výraznější. Více vnímáme sladkost i kyselost. Hořkost je menší. 

objem nápoje: 15 až 20 ml(přesnější je uvádět váhu nápoje 15g až 20g, protože objem zkresluje bohatost cremy, která se různí)

hmotnost porce mleté kávy: 7 až 8g

doba extrakce: 15 až 20 vteřin 

velikost šálku: 60 až  90ml

ristretto

 

Espresso doppio

Espresso je pro vás příliš malé? Můžete si objednat doppio, nebo také double shot (dvě dávky). Jsou to dva různé názvy pro jeden nápoj. Jednoduše řečeno dvě espressa v jednom šálku.

objem nápoje: 50 až 60 ml(přesnější je uvádět váhu nápoje 50g až 60g, protože objem zkresluje bohatost cremy, která se různí)

hmotnost porce mleté kávy: 15 až 16g

doba extrakce: 20 až 30 vteřin 

velikost šálku: 60 až  90ml nebo 150 až 200ml

doppio

 

 

 

Lungo

Lungo je tzv. dlouhé espresso. Při zachování základní dávky kávy se buď prodlužuje doba extrakce, nebo se do espressa dolije horká voda. Rozhodně se však doporučuje druhý způsob, tzn. připravit klasické espresso a dolít horkou vodou. Pokud prodloužíme extrakci, tak se do nápoje začnou uvolňovat dřevité a hořké chutě, které kazí chuť nápoje. Káva je přeextrahovaná. 

objem nápoje: 50 až 60 ml (25 až 30ml espresso + 25 až 30ml horké vody)

hmotnost porce mleté kávy: 7 až 8g

doba extrakce: 20 až 30 vteřin 

velikost šálku: 60 až  90ml


lungo

 

 

Macchiato 

Macchiato je ve své podstatě mini cappuccino. Připraví se espresso a espresso šálek se doplní našlehaným horkým mlékem. Lze zdobit technikou latteart. 

objem nápoje: 50 až 60 ml (25 až 30ml espresso + 25 až 50ml našlehaného horkého mléka)

hmotnost porce mleté kávy: 7 až 8g

doba extrakce: 20 až 30 vteřin 

velikost šálku: 60 až  90ml

macchiato

 

Cappuccino

Cappuccino je nápoj skládající se z espressa a našlehaného mléka, neboli mikropěny. Při pití budete cítit jemnost a sametovost nápoje.  Do šálku se nejdříve připraví espresso a následně se přilije našlehané mléko. Lze zdobit technikou latteart. Důležitá je mimo jiné teplota výsledného nápoje, která by měla být okolo 65 °C. Více se o přípravě cappuccina dozvíte v článku cappuccino.

objem nápoje: 150 až 200 ml (25 až 30ml espresso + 125 až 175ml našlehaného horkého mléka)

hmotnost porce mleté kávy: 7 až 8g

doba extrakce: 20 až 30 vteřin 

velikost šálku: 150 až  200ml

cappuccino

Flat white

Flat white má svůj původ v Austrálii, odkud se velmi rychle rozšířil po celém světě. Základem je doppio a poté je postup přípravy již stejný jako u cappuccina. Oproti cappuccinu si vychutnáme výraznější kávovou chuť a nápoj nás silněji povzbudí. 

objem nápoje: 150 až 200 ml (50 až 60ml espresso + 100 až 150ml našlehaného horkého mléka)

hmotnost porce mleté kávy: 15 až 16g

doba extrakce: 20 až 30 vteřin 

velikost šálku: 150 až  200ml

Flat white

Americano

Pokud nemáte rádi přiliš silnou kávu a nemusíte v ní mléko, je tu pro vás americano. Příprava zcela jednoduchá. Do cappuccino šálku připravíte espresso a dolijete horkou vodou. Obvyklý poměr je 1:5.

objem nápoje: 150 až 200 ml (25 až 30ml espresso + 125 až 175ml našlehaného horkého mléka)

hmotnost porce mleté kávy: 7 až 8g

doba extrakce: 20 až 30 vteřin 

velikost šálku: 150 až  200ml

Americano

Caffé latte

U nás často nesprávně pojmenovávané latté. Pokud by jste si v Itálii objednali latté, tak by jste klidně mohli dostat sklenici mléka s úsměvem od číšníka :-). Caffé latte je kávový nápoj o velikosti více jak 250 ml. Obvykle se podává ve sklenici. Do sklenice se nejdříve nalije našlehané horké mléko a poté se z konvičky nalije espresso. Na povrchu mléčné pěny se vytvoří jedna nebo více typických skvrn po vlévání espressa.  Ve sklenici poté můžeme sledovat vrstvení mléka, kávy a mléčné pěny. 

objem nápoje: 250 až 300 ml (25 až 30ml espresso + 225 až 275ml našlehaného horkého mléka)

hmotnost porce mleté kávy: 7 až 8g

doba extrakce: 20 až 30 vteřin 

velikost šálku: 250 až  300ml

Caffé latte

....a nezapomeňte, že pro přípravu skvělé kávy potřebujete kvalitní čerstve praženou kávu

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Nepropásněte novinky v nabídce a zajímavosti
Zkušenosti zákazníků

               

Rezence obchodu z Heuréky

Prodejna kávy

Zarazická 46,  Veselí nad Moravou 

Po - Pá: 8.30-12.00, 12.45-17.00

Sobota: 8.30-12.00

Kontakt
Logo
www.KAMIKAVA.cz
Po-Pá 08.00-18.00 hod.
Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz
Zpracování osobních údajů můžete ovlivnit úpravou svých preferencí ochrany soukromí.