Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
Po-Pá 08.00-17.00 hod.
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  1. Úvod
  2. BLOG
  3. příprava KÁVY
  4. Šlehání mléka parní tryskou
28.05.2019

Šlehání mléka parní tryskou

Pro skvělé cappuccino, caffé latte nebo flat white potřebujeme dokonale našlehané mléko (mikropěnu) a espresso z kvalitní kávy. K našlehání mléka je nejlepším nástrojem parní tryska kávovaru. Našlehat kvalitní mikropěnu však není tak snadné, jak se může na první pohled zdát. Pokud jste to ještě nezkoušeli, tak se vám to napoprvé téměř jistě nepovede :-). Nevěšte však hlavu. Chce to cvik a dodržovat několik zásadních kroků.

 

Šlehání mikropěny 

Co k našlehání mléka potřebujeme.

1. Kávovar s parní tryskou

U profesionálních kávovarů je parní tryska samozřejmostí. Bývá však součástí i menších pákových kávovarů, automatických kávovarů nebo kapslových kávovarů. 

2. Plnotučné mléko

Nutné je mléko s obsahem tuku 3,5%. Používejte pouze vychlazené mléko.    

3. Baristickou konvičku pro šlehání mléka.

Správná baristická konvička je z nerezi, má kónusovitý tvar a speciální nálevku. Tato umožňuje kvalitní našlehání mléka a případné vytváření obrazců latte art. Pro domácí použití doporučujeme volit konvičku menší velikosti. Na přípravu 1 cappuccina se standartně používá konvička o velikosti 360 ml. Pokud by jste koupili větší konvičku, tak by jste ji museli před šleháním plnit vždy do poloviny a při přípravě 1 cappuccina by vám vždy zbylo našlehané mléko. 

 

Postup šlehání.

1. Pusťte páru z trysky naprázdno. Nejdříve se odstříkne zkondenzovaná voda a až po chvilce začne proudit horká pára. 

2. Konvičku naplňte do poloviny studeným mlékem. 

3. Tělo trysky nastavte pod úhlem cca 45 st. a opřete zevnitř konvičky do její nálevky. Konec trysky ponořte necelý centimetr pod hladinu mléka a nasměrujte ho k boku konvičky. 

4. Pusťte páru naplno (nebo téměř naplno). V konvičce se musí vytvořit výrazný vír a mléko začne rychle nabývat na objemu. Jak v konvičce přibývá našlehaného mléka, tak musíte konec trysky udržovat neustále těsně pod hladinou mléka. Tzn. konvičku dávat postupně dolů. V první části šlehání dojde k rychlému zvětšení objemu mléka. Až dosáhnete požadovaného objemu (téměř plná konvička), tak proud páry ztlumte a mléko již jen pomalu prošlehávejte a dolaďte jeho teplotu. Ta by měla být cca 60 až 70 st. celsia. V praxi to znamená, že konvičku musíte bez problémů udržet v ruce, tak aby vás nepálila. K pohlídání teploty můžete také využít baristický teploměr. Při šlehání by se vám v mléku rozhodně neměly tvořit velké bubliny. 

5. Při ukončení šlehání nejprve zastavte páru a až poté vyndejte trysku z mléka. Na hladině našlehaného mléka máte pravděpodobně několik bublin. Dnem konvičky několikrát klepněte o desku stolu, tak aby bubliny praskly. Povrch mléka dále můžete vyhladit krouživými pohyby a opět klepnutím o desku stolu. Pokud chcete mít dokonalou konzistenci mikropěny v celém objemu konvičky, tak našlehané mléka přelijte z jedné baristické konvičky do druhé a zpět. Nepřelívejte mléčnou pěnu přes nálevku konvičky, ale přes její boční stěnu. K přelití musí dojít poměrně rychle. Poté opět klepněte o desku stolu, aby jste se zbavili případných bublin. 

6. Nakonec mikropěnu nalijte do kávového nápoje, nebo do sklenice pro caffé latte. 

 

Na co si dát pozor. 

1. Používejte čistou parní trysku. Před šleháním vždy odstříkněte zkondenzovanou vodu. Po šlehání trysku vždy očistěte a následně prostříkněte. Každý den použijte přípravek na čištění mléčných cest. Nechte trysku v přípravku několik minut ponořenou. To, že tryska zvenku vypadá čistě neznamená, že je čistá i uvnitř. 

2. Při šlehání s konvičkou příliš nehýbejte. Najděte ten správný úhel trysky i konvičky, tak aby se tvořil vír a mléko se pěkně a jemně šlehalo. Pouze konvičku posunujte postupně dolů.

3. Hlídejte teplotu mléka. Není nic horšího než cappuccino o které se popálíte. 

 

Nemáte paní trysku a chcete si udělat jemné cappuccino? Koukněte na náš článek "Domácí cappuccino, aneb dokonalá pěna z french pressu".

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Nepropásněte novinky v nabídce a zajímavosti
Zkušenosti zákazníků

               

Rezence obchodu z Heuréky

Prodejna kávy

Zarazická 46,  Veselí nad Moravou 

Po - Pá: 8.30-12.00, 12.45-17.00

Sobota: 8.30-12.00

Kontakt
Logo
www.KAMIKAVA.cz
Po-Pá 08.00-17.00 hod.
Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz
Zpracování osobních údajů můžete ovlivnit úpravou svých preferencí ochrany soukromí.